FedoraTR Forum
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Fedora 12 Kurulumunda Debug hatası  (Okunma Sayısı 1026 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
AlmaMorena
Fedora Meraklısı
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Ocak 13, 2010, 20:39:26 »

Merhabalar,

foruma ilk mesajımın böyle bir sorun ile olmasını istemezdim ama mecbur kaldım. Neyse sorunum şu şekilde;

Fedora 12 dvd indirdim, 3,3 gb kadar. Kurulum esnasında hd bölme kısmına gelip kendim yapılandırdım. Bir ana yükleme partition'ı ( / ile işaretlenmiş) ve bir takas alanı belirliyorum. Sorun yok ve yükleme ekranına geçiyorum, yükleme hazırlanıyor dedikten sonra bir DEBUG hatası veriyor ve öylece kalıyor. Sonra bilgisayarı kapatmak durumunda kalıyorum.

Bu DEBUG'ın detaylarını yazmak isterdim fakat o ekrandan kaydedemiyorum, ekranın harici olarak fotoğrafını çekmem lazım, gerekirse yapabilirim.

Sonrasında diğer kullandığım dağıtımlardan açınca seçtiğim bölümlerde işlem yapılmış görünüyor ama yükleme yok tabi ki.

Sormak istediğim ilk şey, acaba ben bölümleme yaparken bir hata mı yapıyorum? RAID ve oylum gibi tabirler var partitionları yeniden oluştururken acaba hata bunlar sebebi ile olabilir mi? Yani kurulum için bir esas partition ve bir takas alanı yeterli değil mi acaba?

Eğer yeterli ise, bu hatayı neden aldığıma dair fikri olan birisi var mıdır acaba?
fortran
Genel Yönetici
Fedora Uzmanı
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Ocak 13, 2010, 20:56:04 »

• AlmaMorena, böyle bir durumda öncelikle indirdiğiniz .iso kalıbının MD5 doğruluğunu kontrol edip etmediğiniz önemlidir. MD5 değerini kontrol ettiniz mi? Bu arada DVD'nin de düzgün biçimde yazdırılmış olması gerekir tabii. Öncelikli olarak düşük hızda yazdırılması gerekiyor.
  • Olağan şartlarda bir kök dizin ( / ) ve bir de takas alanı ( swap ) seçmiş olmanız sistemin kurulması için yeterlidir. Bu tercih altında sistem diğer dizinleri otomatik olarak kendisi oluşturacaktır.

AlmaMorena
Fedora Meraklısı
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Ocak 13, 2010, 21:07:21 »

MD5 olarak kontrol etmedim fakat yanlış hatırlamıyorsam yükleme işleminden önceki adımlarda cd bütünlüğü zaten kontrol ediliyor, eğer cd'de bir hata olsaydı orada bu ortaya çıkmaz mıydı acaba? DVD yazdırırken de 4x kullandım. Ama yinede emin olmak için şimdi dediğiniz md5 kontrolünü yapacağım.
fortran
Genel Yönetici
Fedora Uzmanı
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Ocak 13, 2010, 21:25:43 »

MD5 olarak kontrol etmedim fakat yanlış hatırlamıyorsam yükleme işleminden önceki adımlarda cd bütünlüğü zaten kontrol ediliyor, eğer cd'de bir hata olsaydı orada bu ortaya çıkmaz mıydı acaba?
Hayır, CD veya DVD MD5 doğrulamasını CD/DVD'yi yakmadan önce .iso kalıbı üzerinde siz kendiniz yaparsınız. Bunun için İndirdiğiniz .iso kalıbının olduğu dizine gidersiniz, sözgelimi:
Kod:
cd /home/AlmaMorena/Belgeler
Sonra ilgili dosya adıyla birlikte kodu verirsiniz:
Kod:
md5sum dosya-adi.iso
dosya-adi.iso yerine elbette ki indirdiğiniz .iso kalıbının tam adını yazıyorsunuz. Bu kod, kısa bir süre sonra harf ve rakamlardan oluşan bir diziyi döndürecektir. İndirdiğiniz .iso kalıbını aldığınız sayfaya giderek oradaki MD5 değerini açıp sizinkiyle onu karşılaştırmanız gerekiyor. İkisi de aynıysa sorun yok demektir. Değerler farklıysa, dosyanın indirilmesi sırasında bir sorun yaşandığı anlamına gelir ki bu, elinizdeki dosyayı kullanamayacağınız anlamına gelir.

AlmaMorena
Fedora Meraklısı
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Ocak 13, 2010, 21:39:59 »

md5sum -c Fedora-12-x86_64-DVD.iso ile
Kod:
md5sum: Fedora-12-x86_64-DVD.iso: doğru biçemlenmiş MD5 sağlama toplam satırı bulunamadı

md5sum Fedora-12-x86_64-DVD.iso ile
Kod:
6dd31e292cc2eb1140544e9b1ba61c56  Fedora-12-x86_64-DVD.iso

çıktılarını aldım, indirdiğim adreste aşağıdaki biçimde.

Alıntı
Hash: SHA1

c899659b8a7ceb8f005fc1a300b4e21c984a48fd7b8d8a332ed24bf8c3c479e8 *Fedora-12-x86_64-DVD.iso

Görünen yanlış inmiş, yeniden indirmek gerekiyor. Teşekkür ederim yardımlarınız için, benim aklıma gelmemişti kontrol yapmak. Demek ki 3.3 gb'ı tek parça halinde indirmemek lazımmış 1mbit bağlantı ile =) sağolun yeniden.
fortran
Genel Yönetici
Fedora Uzmanı
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : Ocak 13, 2010, 22:02:31 »

indirdiğim adreste aşağıdaki biçimde.

Alıntı
Hash: SHA1

c899659b8a7ceb8f005fc1a300b4e21c984a48fd7b8d8a332ed24bf8c3c479e8 *Fedora-12-x86_64-DVD.iso
Yalnız indirdiğiniz adresten verdiğiniz değer MD5 değeri değil, SHA1 değeridir. Bu değerlerin uyuşmaması normaldir. Karşılaştırdığınız değerlerin her ikisinin de MD5 olması gerekir. İndirdiğiniz yerde MD5 değeri yok mu?

AlmaMorena
Fedora Meraklısı
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : Ocak 13, 2010, 22:28:18 »

http://ftp://ftp.linux.org.tr/fedora/releases/12/Fedora/x86_64/iso/

bu adresten indirmiştim, dizin altında yok diğer dizinler altında da göremedim. ama bu arada bir şey buldum sanırım ben bölümleme yaparken hata yapıyorum.

http://docs.fedoraproject.org/install-guide/f12/en-US/html/s2-diskpartrecommend-x86.html bu adreste şöyle yazıyor;

Alıntı
6.21.4.1. x86, AMD64, and Intel® 64 systems
Unless you have a reason for doing otherwise, we recommend that you create the following partitions for x86, AMD64, and Intel® 64 systems:
A swap partition
A /boot partition
A / partition

Bir de /boot partition'ı belirtmem gerekiyormuş sanırım 250mb civarında. Bu yüzden de hata almış olabilirim belki.

Bir de bir sitede kurulum aşamasını anlatırken bir kişi kurulum dilini Türkçe seçtiğinde yükleme başlamadan hemen önce hata aldığı yazmış bu yüzden ingilizce olarak seçiyormuş dili. Ben bu her iki yöntemi de deneyeyim bir indirmeden önce olmazsa.
_buRock_
_buRock_
Kurucu
FedoraTR Bağımlısı
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #7 : Ocak 13, 2010, 23:14:00 »

Bir de bir sitede kurulum aşamasını anlatırken bir kişi kurulum dilini Türkçe seçtiğinde yükleme başlamadan hemen önce hata aldığı yazmış bu yüzden ingilizce olarak seçiyormuş dili.

Evet, Fedora kurulumunda Türkçe dil seçeneği hataya neden olabiliyor bazen, ingilizce olarak yapılmasını tavsiye ediyoruz Göz kırpan

AlmaMorena
Fedora Meraklısı
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : Ocak 14, 2010, 01:43:50 »

Evettt. Şuan Fedora'dayım =)

Kurulum dilini ingilizce yapıp, partitionları yukarıdaki gibi 3 ayrı şekilde belirledikten sonra hiçbir sıkıntı yaşamadan kurulum gerçekleşti. Şimdi sisteme alışmak var sırada, şu ati hd3430 ekran kartından bir başlayayım bakalım =D

Yardımlarınız için teşekkür ediyorum =)
fortran
Genel Yönetici
Fedora Uzmanı
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #9 : Ocak 14, 2010, 23:01:24 »

Kurulum sorununu çözümlediğine sevindim AlmaMorena. Gülümseme

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: